Blog

Zo krijg je voldoende zelfvertrouwen om succesvol te daten!

Single coach Nicole gespreksonderwerpenVlak voordat je je inschrijft op welke onlinedatingsite dan ook, is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen: Welk cijfer van 0-10 (0 is laag, 10 is hoog) geef ik mezelf als mens? En welk cijfer geef ik mijn leven? Het lijken vreemde vragen. Wat doet zelfvertrouwen er toe als je aan het online daten bent? Dat leest niemand toch af aan je profiel?

Sabine is 38. Ze is slim, heeft een aantrekkelijk voorkomen en heeft een aantal leuke foto’s op PARSHIP gezet. Eén ding: Sabine is ontzettend onzeker geworden. Ze is de afgelopen jaren tot twee keer toe aan de kant gezet. Met haar laatste partner had ze plannen om een gezin te stichten, totdat zij erachter kwam dat hij haar bleek te bedriegen. Dit maakt dat ze erg twijfelt aan zichzelf. Begrijpelijk, toch?

Carien is eveneens 38, slim en aantrekkelijk. Ze is moeder van twee jonge kinderen. Haar huwelijk was na 8 jaar echt over, maar zij en haar man hebben een goed werkend co-ouderschap. Eigenlijk staat ze wel open voor het ontmoeten van een nieuwe liefde. De ervaring leert dat vrouwen als Carien, zelfs met jonge kinderen, een grotere kans maken op het vinden van een juiste partner en een positieve relatie. De manier waarop je naar jezelf en je leven kijkt is bepalend voor de slagingskans bij online daten.

Mensen die minder tevreden zijn met hun eigen leven, hebben daarbij last van twee mechanismes bij het daten:

1. Projectie
Mensen zijn net grote filmschermen. Dit betekent dat we onze gevoelens over onszelf en onze eigen fouten, vaak op anderen projecteren. Bij een eerste ontmoeting en een beginnende relatie, gebeurt dit ook. Ervaar je dus dat veel van je dates zichzelf overschreeuwen, of onzeker zijn? Kijk dan een eerlijk naar jezelf!
2. Overtuigingen
‘Hij zal me toch niet leuk vinden!’ of ‘Vroeg of laat word ik gedumpt!’ zijn van die typische overtuigingen die maken dat de kans op een eerste positieve date of een geslaagde relatie, aanzienlijk verkleint.

Van een negatief zelfbeeld kom je toch niet zo snel af? Dat klopt, maar er zijn wel degelijk dingen die je kunt doen om je zelfbeeld een boost te geven.
Een mooie manier  om hieraan te werken, is bijvoorbeeld met behulp van positieve affirmaties. Louise Haye is expert op dit gebied. Zij geeft aan dat mensen zichzelf met hun beperkende overtuigingen behoorlijk kunnen achterstellen. Een praktisch voorbeeld: Als je iedere dag denkt dat je niet leuk genoeg bent, is het effect ervan op je leven immens.

Hoe werken positieve affirmaties?
Het zijn positieve overtuigingen die je helpen om je gedachten te vullen. Een voorbeeld is: Ik hou van mezelf! Klinkt dit nog wat groots? Dan zou je ook kunnen kiezen voor: Ik ben een leuk, positief persoon. Daten wordt hoe dan ook fun!

Voelt het een beetje gek in het begin? Dat geeft niets. Gewoon doorgaan. De positieve ‘ingestampte’ overtuigingen hebben soms tot 30 dagen nodig, voordat je ze een beetje begint te voelen, maar vroeg of laat voelt de affirmatie ‘echt’. Mooie bijkomstigheid als je je zelfbeeld positief ontwikkelt: De kans op het vinden van een leuke partner is aanzienlijk groter.
Gaf je jezelf aan het begin van dit artikel, minder dan acht? Dan is er dus werk aan de winkel! Probeer het eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *