Blog

Verliefd, verloofd, getrouwd

Tweederde van alle PARSHIP-stellen gaan samenwonen binnen een jaar, zo blijkt uit onze Couples Survey die is uitgevoerd onder 1000 koppels die elkaar via PARSHIP hebben gevonden. We keken naar de trends op het gebied van verliefdheid, verloven en trouwen.

Stabiliteit en veiligheid
We zien hierin een duidelijk verschil tussen de afgelopen twee jaar en tien jaar geleden: anno nu gaan mensen veel eerder samenwonen. Hetzelfde geldt voor het huwelijk: gaf in 2005 nog maar 24 procent elkaar het jawoord, in 2011 trouwt 64 procent van de PARSHIP-verliefden binnen de eerste twee jaar van hun relatie. Daarin zijn de vijftigplussers overigens vlotter dan de jongere koppels. Eenderde van de vijftigers trouwt binnen een jaar, terwijl van de groep tot 35 jaar eenvijfde voor het altaar belandt. PARSHIP ziet dit sneller samen een huishouden runnen als een duidelijke maatschappelijke en sociale trend: in deze onzekere tijd zoeken we allemaal naar stabiliteit, geborgenheid en veiligheid. Daarnaast is het hebben van een goede relatie natuurlijk een fundamentele menselijke behoefte.

Heel happy
Met kinderen zijn de PARSHIP-stellen volgens het onderzoek trouwens iets minder voortvarend. Ruim 20 procent van de groep onder de 50 jaar krijgt kinderen samen. Gemiddeld duurt het 2,4 jaar voordat uit de relatie een kind wordt geboren onder stellen die samen minstens een kind hebben; 25 procent van deze stellen kreeg dat kind in het eerste jaar van hun relatie.
Bijna 70 procent had niet meer dan drie partners voordat ze hun huidige partner vonden. En die huidige partner is het toch wel helemaal, als we het onderzoek bekijken. Op een schaal van 1-10 geven de PARSHIP-koppels hun relatie gemiddeld maar liefst een 9,1. Iets meer dan 80 procent voelt zich heel happy in zijn relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *