Blog

Toch liefdesverdriet

Single coach Nicole gespreksonderwerpenHoe kan het dat je zelfs na een relatie die niet goed aanvoelde, je toch echt liefdesverdriet kunt hebben? Met name vrouwen kunnen behoorlijk van slag zijn wanneer een relatie die van meet af aan uitzichtloos is, dan wel niet goed van de grond komt, eindigt. Hoe komt dit nu precies en kun je er iets tegen, dan wel aan doen? Lees vooral verder.

 

‘Ik wist van meet af aan dat het onze relatie geen lang leven beschoren zou zijn!’ verteld Maike. Ze zit voor me en staart voor zich uit. Maike is 45 jaar oud, gescheiden en moeder van twee nog jonge kinderen (11 en 6). Vorig jaar is ze Axel tegen gekomen in de kroeg. ‘Ik stond met een aantal vriendinnen in de kroeg en eigenlijk begon het met een geintje. Ze zagen hem staan en zeiden dat hij er grappig uitzag! Als ze 20 jaar jonger waren geweest, waren ze voor hem gegaan. Ik stond daar en eigenlijk dacht ik er helemaal niet over na hoe oud ik of hij was. Ik voelde me eigenlijk direct tot hem aangetrokken Hij grappig genoeg ook tot mij!’

Maike en Axel bleven elkaar ontmoeten in de kroeg. Het was voor Maike een beetje memory lane. Het daten verliep net zoals met haar ex-partner die ze 20 jaar terug had ontmoet. ‘Het voelde aan de ene kant heel vertrouwd. Als de kinderen bij mijn ex waren, dan gingen we samen uit en sliepen we in zijn appartement, maar soms ook bij mij. Dat laatste niet te vaak want Maike wilde liever niet dat de mensen in het dorp ze samen zagen. Hij woonde in de grote stad en daar verliepen onze ontmoetingen eigenlijk veel anoniemer’.

Eén op één waren er best wat raakvlakken. Zo hielden ze beiden van fotograferen en sporten, maar Maike merkte eigenlijk vanaf het begin dat de verschillende levensfases waarin ze zich bevonden, ervoor zorgde dat zelfs die raakvlakken niet bijdroegen aan het verder ontwikkelen van de relatie. ‘We bleven eigenlijk steken bij dat uitgaan. Soms naar de film, soms wandelen in het bos, vaak ook in de kroeg. Ik realiseerde me dat dit het voorlopig wel zou zijn. Ik wist dat dit geen volledige relatie kon worden, maar verder voelde het goed en ik dacht….voor nu is het goed!’

Dat ook Axel zijn twijfels had, werd duidelijk toen hij het plotsklaps uitmaakte. Hij was een jongere vrouw tegen gekomen. Maike dacht dat ze er goed mee kon omgaan, maar ze merkte in de maanden erna dat ze hem echt mistte. Terwijl ze zich notabene vooraf en gedurende de relatie had voorgenomen om niet te veel voor hem te gaan voelen.

Eigenlijk is hartzeer, na iedere vorm van langer daten onvermijdelijk: Als je tijd met elkaar doorbrengt, ontstaat er verbinding; gevoelens van herkenning, erkenning en genegenheid. Wanneer degene met wie je dit meemaakt, uit je leven verdwijnt, doet dit onherroepelijk pijn. Eigenlijk kunt je dit niet tegengaan! Het hoort bij een relatie, zelfs als hij uitzichtloos is. Soms kunnen deze ‘liefdesblaren’ ook best pijnlijk zijn, te pijnlijk voor de duur en de uitzichtloosheid van zo’n relatie. Wees jezelf bewust van dit risico en vraag jezelf af of je dit wilt riskeren. Je kunt gevoelens niet geforceerd buiten de deur houden. Zeker ook wanneer intimiteit onderdeel uitmaakt van je relatie, is dit voor vrouwen extra lastig. Mannen kunnen hier met wat meer afstand naar kijken. Maar: You are only human!

Maike is nu vier maanden verder en begint nu voorzichtig weer om zich heen te kijken. ‘Ik ben me er een volgende keer wel meer van bewust wat de risico’s zijn!’ lacht ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *