Blog

Single Coach Nicole geeft singles tips

Single coach Nicole gespreksonderwerpen

Voor me zit Fleur (34). Ze is Martijn (35) tegengekomen via Tinder. Na wat kort mailverkeer is ze op een zondagavond spontaan bij hem langsgegaan. Daar sprong de vonk direct over. Van het één kwam het ander.

Nu 6 weken water leek het erop alsof ze een serieus stelletje aan het worden waren, ze brachten veel tijd samen door, hij heeft haar zelfs verrast met een dagje weg voor haar verjaardag. Gisteren heeft ze echter onverwachts een gesprek met hem gekregen over waar ze nu stonden. Aanleiding was dat Martijn aangaf dat hij verlangde naar hoe ze twee weken ervoor nog met elkaar omgingen. In het gesprek erna gaf hij dat hij geen toekomstplannen met Fleur wil maken, lekker wil genieten in de dag. Toen Fleur hem vroeg wat dit betekende, gaf Martijn aan dat hij ook andere vrouwen wilde kunnen benaderen. Hij wil zich na een relatie van 10 jaar niet committeren aan de eerste de beste. Fleur vindt Martijn geweldig en begrijpt er helemaal niets van.

Mijn vraag: ‘Waarom date je nu eigenlijk?’ verrast haar. ‘Ik zoek een serieuze partner natuurlijk. Ik wil gewoon gelukkig zijn in een relatie. Wil me graag settelen’, antwoord ze. Oké dat is dan helder. ’Dan ben je dus op zoek naar een serieuze relatie. Hoe pak je zoiets dan aan?’ Fleur knippert met haar ogen: ‘Hoezo?’. ‘Nou gewoon, welke manier van daten past daar dan bij? ’, antwoord ik. ‘Normaal gesproken zoek je dan een manier om ook op een serieuze manier in contact met iemand te komen!’. Als laatste vraag ik Fleur welk gedrag past bij een serieuze relatie. Ze beantwoord mij dat je een relatie serieus opbouwt, de deur niet vanaf dag één bij elkaar platloopt en zeker niet een eerste avond bij elkaar in bed belandt. Het kwartje is trouwens inmiddels wel gevallen bij Fleur. Ook Martijn date niet effectief: Dacht hij na een 10 jaar durende relatie lekker te daten en alle opties open te houden, pakt hij het serieus en behoudend aan. Hiermee wekt hij dus een andere verwachting bij Fleur en dat is jammer.

Als je weet waarom je date en de manier waarop je date en je gedrag hiermee in lijn trekt, trek je de juiste partner aan. Simon Sinek heeft een ‘Golden Circle’ theorie. Mensen die succesvol zijn weten goed waarom ze iets willen doen (ze hebben hun ‘why’ helder) en laten de manier (de ‘how’) waarop ze dit doen en hun gedrag (de ‘what’) in lijn komen met deze ‘why’. Ben je dus serieus op zoek naar een partner, dan pas je de manier waarop je dit doet en je gedrag hierop aan. Doe je dit niet, dan loop je de kans ernstig teleurgesteld te worden.

De vraag is dus of Tinder het juiste medium was voor Fleur en of ze het eerste spontaan tot stand gekomen bezoekje meteen had moeten laten uitlopen in een hartstochtelijke overnachting. Ook sprak ze regelmatig met Martijn over het nog steeds goedkeuren van bepaalde profielen, waardoor ze kon zien of er nog matches voor haar waren. In werkelijkheid deed ze dit vooral om te peilen hoe hij hier in stond.

En jij? Hoe zit het jouw ‘why’ ‘how’ en ‘what’ als het op daten aankomt? Kijk er nog eens goed naar. En als je met iemand afspreekt is het zeker geen schande te vragen naar zijn of haar reden om te daten. Op deze manier kun je de verwachtingen aan beide kanten managen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *