Blog

Openheid in een relatie

liefdesverdrietUit een Europees onderzoek dat Parship reeds heeft uitgevoerd is gebleken dat er op sommige onderwerpen binnen een relatie een enorme taboe heerst. Ontevredenheid over het seksleven, het uiterlijk van de partner of de relatie met de schoonfamilie komt vaak voor, maar blijft ook vaak onbesproken en dus onbekend. Eerlijkheid duurt het langst en kan soms pijnlijk zijn.

De vraag is dus moet je altijd open zijn tegen je partner? Waar ligt de balans tussen botheid en opkroppen? Elke relatie kent natuurlijk goede en slechte momenten. Wie het graag gezellig wil houden thuis, kan beter bepaalde gespreksonderwerpen vermijden. Maar als je te veel inslikt, ga je dingen opkroppen. Opgekropte emoties komen altijd terug, want ze worden niet verwerkt. Het is dus belangrijk sommige onderwerpen bespreekbaar te maken. Maar de manier waarop en wanneer je het brengt kan al heel veel ongemakkelijkheden voorkomen. Leef je een beetje in de ander in: wanneer is het voor hem/haar een goed moment? Maar wacht niet eindeloos, want voor sommige gesprekken geldt: there’s never the right time.

Moet je altijd volledig eerlijk vertellen wat je denkt? Nee, natuurlijk niet. En dat heeft niets te maken met oneerlijkheid. Het heeft alles te maken met je recht om sommige gedachten voor jezelf te houden. Opmerkingen als “je zou een paar kilo moeten afvallen” of “je familie is onuitstaanbaar” kun je bijna niet goed brengen. Mocht je het desondanks toch bespreekbaar willen maken, spreek dan altijd uit de ik-vorm en leg de “schuld” nooit bij de ander neer. Zorg dus dat er een mooie balans is tussen diplomatie en botheid. Botheid is het onvermogen je in te leven in een ander en dit houdt het probleem meestal in stand. Bedenk altijd hoe jij je zou voelen als jouw partner dit soort dingen tegen jou zou zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *