Blog

Op welk accent vallen vrouwen?

Single coach Nicole gespreksonderwerpenToen ik laatst een aflevering van Streetlab zag waarin vier mannen het experiment aan gingen om op straat een date te krijgen, moest ik denken aan telefonisch consult dat ik eerder dit jaar voerde. Jacqueline uit Den Haag, had een aantal keer leuk contact gehad per mail met Jan uit Rotterdam. Leuke humor, gevoelige man. Ze zag hem helemaal zitten en ze besloten met elkaar af te spreken in Delft. Mooi halverwege. De foto’s waren aan elkaar vrijgegeven en ook dat zat wel snor, dus vol goede moed, reisde ze naar Delft af.

Daar zat hij, precies zoals ze hem had verwacht, maar ondanks dat Jan dus die leuke aantrekkelijke man was, met veel dezelfde interesses als Jacqueline, keerde Jacqueline deze avond gedesillusioneerd terug. Jan woonde weliswaar al 15 jaar in Rotterdam, maar hij was geboren en getogen Limburger. En toen dit accent vanaf het eerste moment uit zijn mond kwam, was Jacqueline direct klaar.

Accenten, wat kun je ermee, wat kun je er tegen doen? Accenten zijn eigenlijk iets heel ‘zachts’ als je kijkt naar persoonlijk contact, maar ze kunnen nogal eens roet in het eten gooien als het gaat om daten. Is dit nou te voorkomen? Alles valt of staat wat mij betreft bij een stuk bewustzijn.
Vaak hoor je je eigen accent niet en denk je er eigenlijk ook niet meer over na. Daar komt bij dat een accent ook kan veranderen. Zo kom ik oorspronkelijk uit de Achterhoek en hoewel het me daar nooit gelukt is om ‘plat’ te praten, werd ik onlangs zelf behoorlijk verrast door mijn voormalige Achterhoekse tongval toen ik naar een oud cassettebandje luisterde. Destijds vond ik dat ik voor iemand woonachtig in de Achterhoek, behoorlijk ABN praatte. De mate waarin je een accent hebt, kan ook een groot verschil maken. Een lichte tongval is wel iets anders dan een serieus accent.
En heb je een andere tongval dan men op basis van de regio waar je woont zou verwachten? Dan raad ik je aan om dit ook in je profiel te vermelden. Juist omdat mensen zich onbewust op basis van je woonplaats een verwachting maken over je accent/dialect. Dit fenomeen heet projectie: het toeschrijven van bepaalde eigenschappen op basis van een bepaald(e) gegeven/eigenschap.

Heb jij moeite met het accent van een date, dan is het belangrijk om bij jezelf na te gaan, hoe zwaar je zo’n accent nou precies moet laten wegen. In het geval van Jacqueline, die aangaf bijna de slappe lach te krijgen van Jan, was het eigenlijk niet meer terug te draaien. Toch kun je jezelf best afvragen of je iemand die je echt heel erg leuk vindt, hiervoor zou willen laten schieten. Iemand komt als een pakketje en zeker wanneer een persoon veel mooie eigenschappen heeft, is het zonde om hem of haar te laten schieten. Bovendien is gebleken dat je best snel went aan iemands tongval. Zeker wanneer je iemand verder erg leuk vindt. Zo’n afkeer is overigens vaak gebaseerd op irreële overtuigingen (iemand met zo’n accent klinkt sloom of dom). Vaak is dit je eigen onzekerheid en zelden op waarheid gebaseerd.

Wil je weten wie er het meeste succes had van de mannen met accent?
Het filmpje van Streetlab
http://www.dumpert.nl/mediabase/6680310/3c51b2ae/op_welk_accent_vallen_vrouwen_.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *