Blog

Millie & online daten: Daten via social media?

´Ik zat te denken. Hoe zouden Millie´s rondingen zijn´. Een Whatsappje. Van Klaas. We appen nu zo´n twee weken. Ik moet het twee keer lezen. Het staat er echt. Pardon? Ik dacht dat Klaas en ik wat leuks aan het opbouwen waren via de app. Maar dan stuurt hij dit…

Het daten is nogal veranderd de laatste tijd. Ik klink heel oud als ik het zeg,  maar toen ik mijn eerste vriendje ontmoette had ik nog niet eens een mobiele telefoon. Als ik hem wilde spreken, belde ik naar zijn huistelefoon. Grote kans dat zijn vader of moeder opnam. Met een bonkend hart vroeg ik dan of hij ook thuis was. Kun je het je voorstellen?

Nee, dan nu. Als je nu iemand ontmoet hebt ga je ´m Google´en. Of Facebooken. En als je een telefoonnummer hebt kun je Whatsappen. Niks bellen en aan ouders vragen of iemand thuis is. Met een paar drukken op knoppen is er al contact. Berichtje verstuurd. En wachten op een reactie. Leuk, kun je denken. Vernieuwend ook. En het geeft meer mogelijkheden tot contact. Tweetje hier, Facebook berichtje daar. Even appen met elkaar en je bent zo een uur verder. Starend naar een scherm.

Mannen bellen niet meer

Het valt mij op dat mannen dus helemaal niet meer bellen. Nee, je krijgt een appje met ´hoe is je dag?´. En als je daarop reageert heb je een gesprek. Als ik de uren zou moeten tellen dat ik naar de woorden: ´…. Is aan het typen´, heb zitten kijken. Ik wil het niet eens weten. Veels te confronterend. Maar het is aan de orde van de dag. Niet alleen bij mannen, ook bij vriendinnen. Ik ben niet zo blij met deze trend.

Helemaal in het prille datingproces kan deze manier van communiceren zo vertekenen. Ik bedoel: een man kan nog zo leuk appen met je, maar je moet toch zien hoe hij in real life is? Of hij lacht om je grapje. Hoe hij tegen de ober doet. Hoe zijn stem klinkt. Hoe het voelt om samen te zijn. Gewoon. De basis van het daten. Is de gedoodverfde ´klik´ er? Hoe kun je dat nu aflezen aan een scherm? Ja, natuurlijk via dat soort berichten kunnen ook goede gesprekken ontstaan. Maar wil je een penvriend(in) of relatie met iemand?

Daarbij ben je achter zo´n scherm heel anoniem. Ik heb al meerdere keren gehad dat een man die ik net ken dingen stuurt, waarvan ik denk.. wat?! Hij bijvoorbeeld: ´ik ga zo douchen.  Weet je wat, anders kom je hierheen en douche je gezellig mee´. Ehm.. sorry? Ik denk niet dat deze meneer dat in een telefoongesprek ook had durven zeggen. Of dat er voorzichtig gevraagd wordt naar hoe je lichaam eruit ziet. Of wat je aan hebt. Ik vind het lastig om hier relaxed op te reageren, zonder de man in kwestie helemaal af te schrijven. Of zegt dit al genoeg over hoe deze mannen erin staan?

PARSHIP’s Single Coach Nicole geeft advies
Beste Millie,

Begrijp ik nu dat Klaas en jij elkaar na twee weken appen nog steeds niet gezien hebben?  Het lijkt wel een trend, maar het werk doorgaans niet!

Verder  sla je de spijker inderdaad op z’n kop. Tweeten, appen, het kan zonder elkaar ooit real life ontmoet te hebben en eigenlijk redelijk anoniem. Dat is ook meteen het nadeel. Niet iedereen weet zich een houding te geven met die anonimiteit. Hierdoor worden bepaalde personen vrijer dan ze zouden zijn bij een real life date.

Mijn advies is: Spreek na twee keer heen en weer communiceren, of het nu facebook, app, tweet of i.d. is, real life af en ga elkaar eens bekijken. Veel singles kunnen veel spannender mailen dan ze in werkelijkheid zijn. Ook is het zo dat we ons eigenlijk zonder dat we daar heel veel input voor hebben, een beeld vormen van de ander, gebaseerd op de manier van communiceren.  Ook hierin kun je je vaak lelijk vergissen.  Voor de mannen nog een extra tip die voor de meeste onder jullie overbodig zal zijn: weinig vrouwen zijn gediend van ‘spannende appjes’. Ook appjes zoals over rondingen en andere sensuele praat komen niet goed over, als je elkaar nog niet hebt gezien of elkaar net kent. Er is immers nog geen band, je kent elkaar nog niet en daarmee kun je er dus ook niet op rekenen dat de ander dit van jou kan waarderen.

Een gedachte over “Millie & online daten: Daten via social media?

  1. anoniem

    Ik wordt knettergek van al dat ge-app. Het is niets voor mij. Het stoort me de hele dag. Dan zijn er ook nog gespreksonderwerpen die zelfs te complex voor een telefoongesprek zijn.. En ook daar moet dan weer over ge-appt worden. Vrouwen die om de haverklap op hun telefoon kijken. De hele tijd van die ping geluidjes als je net een goed gesprek op een eerste afspraakje hebt. Met je prille relatie in de stemming raken en dan ping ping een salvo van app-jes. Vrouwen zijn er echt nog het ergst in. En als je dan niet reageert op al die app-jes… Het was net zo toen de mobiele telefoon op de markt kwam en massaal gekocht werd. Als je niet de hele dag door bereikbaar was (wat daarvoor heel normaal was) dan kreeg je klachten. Nu is dat inmiddels normaal. En nu moet je met de snelheid van social media mee appen, twitteren en facebooken.

    Wat is dit voor een absolute dolgedraaide onzin…
    Echt.. Ik zit er aan te denken om te ont-appen. Dat zou een nogal rücksichtsloze beslissing zijn, denk je ook niet?

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *