Blog

Married at first sight: jij bepaalt succes of flop!

Single coach Nicole gespreksonderwerpenHeb je het nieuwe programma van Peter van der Vorst: ‘Married at first sight’ gevolgd? Niet? Dan heb je een interessant experiment gemist. Vier mannen en vier vrouwen werden door een psycholoog, seksuoloog en bioloog gematcht en trouwden meteen tijdens hun eerste kennismaking. Acht uitzendingen verder, bleek dat slechts 1 huwelijk stand heeft gehouden. De programmamakers spraken van een succes: de wetenschap bleek immers een matchkans van 25% te hebben. In de komende blogs sta ik stil bij wat zo’n eerste ontmoeting met het oog op serieus daten een top of een flop kan maken.

Twee van de vier vrouwen zagen hun partner én riepen ‘niet mijn type’! Hiermee legden zij een grote bom onder hun kersverse huwelijk en in beide gevallen liep het tijdens de honeymoon ook behoorlijk mis. Als PARSHIP lid, loop je ook het risico dat je bij een eerste ontmoeting dit gevoel van ‘dit is mijn type niet’ hebt. Moet je beter meteen je biezen pakken? Of, verdient iedere date een tweede?

Ken jij het Halo/Horn effect? Hierdoor ken je onterecht allerlei eigenschappen toe aan een date op basis van zijn of haar eerste indruk. Is die eerste indruk goed? Dan ken je met name positieve eigenschappen toe aan de ander (halo = aureool). Is het negatief? Dan is dit het tegenovergestelde (horn= horens) het geval. Zo kan het zijn dat je op basis van je eigen (dus subjectieve) waarnemingen, je jouw eigen date de goede, of de verkeerde kant op kunt manipuleren.

Nathalie die met Yori trouwde, was één van de twee bruiden bij wie het effect heel duidelijk zichtbaar was. Nog geen 5 minuten na de eerste kennismaking én in dit geval de huwelijksvoltrekking , geeft ze op camera aan dat Yori absoluut niet haar type is. Hiermee is het oordeel dus al geveld.

De dagen daarna brengen de ‘newly weds’ samen door in een luxe resort. Dat mag echter allemaal niet baten. Keer op keer krijgt Nathalie bewijs voor het feit dat Yori haar type niet is: hij lacht niet leuk, hij heeft een buikje, hij heeft verkeerde humor, hij is niet sportief genoeg. Ondertussen trekt ze zich emotioneel terug en als Yori een spontane toenaderingspoging doet, poeiert ze hem bruut af. Als Yori door dit alles ook nog eens onzeker wordt, is dat helemaal een turn-off voor Nathalie. De climax vindt plaats nadat Nathalie Yori ook nog eens expliciet vertelt dat ze hem niet ziet zitten én Yori naar uit pure frustratie een paar borrels neemt én een sigaret opsteekt. Nu is hij in Nathalie’s ogen een onvolwassen alcoholist. Hoe kan het dat men hem met haar gematcht heeft? Arme Yori, hij wordt zo onbedoeld de dupe van dit Halo Horn Effect. Want wat Nathalie over het hoofd ziet, is dat Yori in de basis genoeg eigenschappen heeft om gek op te worden én meer overlap in interesses met Nathalie heeft dan een gemiddeld stel.

Wat kun jij leren van dit verhaal en doen bij je volgende date, terwijl je denkt: Dat is niet mijn type! Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Be an optimist, not a pessimist!

Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan! Toch is de kans dat een optimist meer uit zijn date haalt groter. Een optimist erkent de gevoelens die ook een Nathalie had, maar gaat op zoek naar de positieve aspecten van de andere persoon. Deze vindt hij waarschijnlijk ook wel, waardoor er ook een love at second sight kan ontstaan. De pessimist roept achteraf : ‘zie je wel!’ zoals Nathalie dat riep, maar beseft niet wat het eigen aandeel in het falen van de date was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *