Blog

Mark Rutte en het taboe van single zijn

ZomergastenSingle coach Nicole gespreksonderwerpen…Thomas Erdbrink interviewde Mark Rutte en stuitte tot grote verrassing van iedereen op een behoorlijk taboe: single zijn.
Waarom ben jij nog single? Hoe vaak heb jij die vraag gehoord de afgelopen tijd?
De vraag suggereert dat er een duidelijke oorzaak ligt aan het ontbreken van een partner. En als er een oorzaak is…..dan ligt er ook een schuldvraag. En dat betekent dat er toch echt iets mis moet zijn met jou. Anders zou je toch niet single zijn?

Maar niet alleen derden stellen jou die vraag. Iedereen kent wel eens van die momenten dat je niet helemaal blij bent met het ontbreken van een partner. En dan popt die vraag ook weer vanzelf op: Waarom ben ik single? Wat doe ik niet goed?

Ik heb nieuws voor je: Er is niets mis met je! De afgelopen jaren sprak ik zeer veel singles in mijn praktijk, de meeste vrouwen, soms ook mannen. Van hen droeg slechts een zeer klein gedeelte een duidelijke oorzaak met zich mee. Nee, nu niet denken dat jij ook zo’n oorzaak hebt: ik heb het over het dealen met aseksualiteit, biseksualiteit en zware trauma’s als gevolg van fysieke of emotionele mishandeling. Maar bij 95% was duidelijk niets mis!

Natuurlijk was er bij veel van de mensen met wie ik het gesprek aanging wel een bepaald gebrek aan zelfvertrouwen of vertrouwen in het vinden van die leuke partner, maar los hiervan: verder was er niets mis met ze. Het grootste probleem dat ik als coach zag was dat mensen juist denken dat er iets mis met ze moet zijn als het ze niet lukt om een partner te vinden, dan wel te houden. En daarmee hebben we alle ingrediënten voor het taboe van single zijn.

Waarom ben ik/jij nog single? Ik zie het als een echte non-vraag. Hij is net zo relevant als de vraag: Waarom heb jij een relatie? Maar hij is ook ongelooflijk pijnlijk! Zeg nou zelf, zelfs als je er wel een antwoord op zou kunnen geven…dan leidt zo’n vraag nergens naartoe. Hij helpt je niet! Het taboe is zo compleet.

Hoe reken je af met het taboe?
Mijn grootste tip hierbij is om als je de behoefte hebt om je gevoelens hierover te delen, het gesprek over jouw wens met anderen aan te gaan, maar dan wel op een andere manier. In mijn boek Mr Right/The secret of happy singles draag ik hier een prachtige oplossing voor aan: Het waarderend interview. Hiermee leer jij van de mensen die belangrijk voor je zijn niet alleen wat je nu al voor hen betekent. Het geeft je ook inzicht in jouw mechanismes. Gegarandeerd dat je dit zo voor je kunt laten werken.

Nieuwsgierig naar de vragen die je kunt stellen tijdens zo’n interview en de voorwaarden waaronder zo’n interview optimaal tot stand komt? Mail me op nicole@mrright.eu. Ik stuur je de instructie graag toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *