Blog

Liefde voor jezelf: Werken aan een goed zelfbeeld.

Wat zeggen schoenen over uw date?Vele denken dat het hebben van geluk, liefde en succes in het leven afhangt van zaken waar het henzelf aan ontbreekt. Je moet het liefst aantrekkelijk, jong, intelligent, grappig ÉN succesvol zijn wil je een leuke partner vinden of uberhaupt gelukkig zijn.. en hier gaat het mis.

Bij een negatief zelfbeeld twijfel je vaak aan jezelf. Constant vraag je je af of het wel goed is wat je doet, of je er wel goed uitziet, of je wel de juiste beslissing hebt genomen en wat anderen van je vinden. Kortom: Er heerst een gebrek aan zelfwaardering.

Een slecht zelfbeeld wordt door een aantal dingen opgewekt, namelijk: Vergelijken, een selectieve focus op eigenschappen en de periode waarin je je bevindt. Het zelfbeeld dat je hebt heeft alles te maken met hoe jij jezelf vergelijkt met anderen. Zonder vergelijken zou je niet eens weten wie je zelft bent. Daarnaast komen in sommige periodes in je leven bepaalde eigenschappen meer naar voren dan normaal. Hierdoor ben je geneigd je selectief op één of enkele eigenschappen te focussen, omdat je deze op dat moment opvallen of nodig hebt. Op zo’n moment heb je geen helder beeld van jezelf. Door gebrek aan zelfvertrouwen interpreteer je een afwijzing vaak verkeerd. Meestal wordt namelijk iets wat jij onderwaardeerd aan jezelf vanzelfsprekend (maar onterecht) als “DE reden” voor een afwijzing gezien.

Vicieuze cirkel
Een afwijzing veroorzaakt vaak een vicieuze cirkel. Je voelt voelt je nog onzekerder na afwijzing, je stelt je onzeker op en de selectieve focus op je eigen minpunten wordt vergroot. Uiteindelijk is de angst voor een afwijzing een groter probleem dan de minpunten zelf. Dit alles zorgt ervoor dat een volgend contact moeilijker verloopt.

Wat doe je eraan?
Het is belangrijk dat je een realistische en functionele kijk op jezelf hebt. Focus je op meerdere eigenschappen en niet op een bepaalde selectieve eigenschap of een bepaalde gebeurtenis. Doe vaker dingen waar je trots op bent en waar je energie van krijgt. Dit maakt het mogelijk te leren van je fouten inplaats van te verstijven. Stop ook met vergelijken, maar waardeer anderen zonder jezelf daarbij naar beneden te halen. Geef jezelf regelmatig complimentjes en accepteer jezelf. Pas als je dat doet ben je klaar voor een relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *