Blog

Liefde kan écht pijn doen

Afgewezen in de liefde en je letterlijk rot voelen? Dat kan kloppen. Mensen die worden gedumpt, kunnen een vergelijkbaar gevoel ervaren als bij fysieke pijn, zo blijkt uit een experiment van wetenschappers aan de Columbia University in New York. Afwijzing leidt tot activiteit in hersengebieden die ook worden geassocieerd met fysieke pijn. Daarom ervaren mensen liefdesverdriet een soortgelijk ongemak als bij lichamelijke pijniging.

Foto van ex
De wetenschappers confronteerden proefpersonen met een foto van een ex-geliefde, of een foto van een gewone vriend van hetzelfde geslacht. Andere deelnemers aan het experiment werden gepijnigd met een apparaatje dat hun arm verhitte. De proefpersonen moesten steeds aangeven hoe ongemakkelijk ze zich voelden. Daarnaast werd er een hersenscan gemaakt.

Intense relatie
Volgens de wetenschappers leidde een confrontatie met de foto van de ex tot net zoveel ongemak bij de proefpersonen als de pijniging met de hete prikkels. Ook werden in beide situaties dezelfde gebieden in het brein actief. Wel benadrukken ze dat de hersenactiviteit enigszins verschilt: die bij het zien van de ex is minder heftig dan bij fysieke pijn. Bovendien moet er eerst sprake zijn van een intense relatie, voordat afwijzing van een geliefde leidt tot hetzelfde gevoel als lichamelijke pijn, aldus de wetenschappers.

De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Heeft u weleens zo’n liefdesverdriet gehad dat het pijn deed? Of een andere ervaring in de liefde of tijdens het daten die u met ons wilt delen? Stuur uw verhaal dan in en win 3 maanden gratis daten!

Een gedachte over “Liefde kan écht pijn doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *