Blog

Advies van onze singlecoach Nicole: te initiatiefrijk wordt dominant

Single coach Nicole gespreksonderwerpenSommige telefonisch consult gesprekken, blijven me bij. Zo ook die met Patricia. Zij belde me op omdat ze zich een aantal afvroeg of je als vrouw het initiatief nemen bij het daten? Ik gaf aan dat het anno 2016 geen probleem moet zijn om zelf via Parship mannen te benaderen. Maar Patricia gaf aan dat het tot op heden weinig succes had opgeleverd. Ook beklaagde ze zich over het feit dat alle mannen bij haar achterover gaan leunen. Ze komen nooit zelf met ideeën. Interessant, want al het een probleem wordt dat je met alle dates hebt…..dan ligt het aan jou! Echt? Ja en waarom lees je hier!

Ieder mens heeft een aantal kernkwaliteiten, eigenschappen die je zelf heel gewoon vindt, maar waar anderen je echt om waarderen. Dat is mooi zou je zo zeggen. In het geval van Patricia waren dat oprechtheid, initiatiefrijkheid en optimisme. Deze eigenschappen brengen je ver en als je in een positieve omgeving zit, komen deze eigenschappen ook goed tot hun recht. Maar in sommige gevallen kun je doorschieten in deze mooie eigenschappen. Ik zeg altijd: ‘Zet er te voor en je ziet wat het wordt!’. Dus ‘te oprecht/eerlijk’ wordt ‘ongenuanceerd’ je mening geven, ‘te initiatiefrijk’ wordt ‘dominant’ en ‘te optimistisch’ wordt ‘onrealistisch’!

Als je niet weet wat je valkuilen zijn, kijk dan eens naar de dingen die mensen je vaak toewensen. ‘Je moet het niet te zwaar opnemen!’ tegen een persoon die extreem betrokken is. Of: ‘Misschien moet je het toch loslaten nu!’ aan iemand met een geweldig doorzettingsvermogen. Deze valkuilen horen dus bij de kernkwaliteiten en geloof me….je zult er af en toe best last van hebben.

In het geval van Patricia, gaf ze bijvoorbeeld direct tijdens een date die haar niet beviel aan wat ze van de ander dacht. Zonder de date een kans te geven. Ook haar initiatiefrijkheid werd door veel van haar dates als dominant gezien. Hierop gingen ze of achterover leunen…of ze haakten af.
Wat is nou jouw uitdaging bij het daten als je als dominant wordt ervaren? In het geval van Patricia betekent dit ‘achterover leunen’ of ‘ruimte geven’. Dit is niet makkelijk, temeer omdat het mechanismes zijn die je al lang met je meedraagt en er vaak gedachtes zijn waarom je het kunt rechtvaardigen dat je doet wat je doet. Het gaat dus een beetje tegen je natuur in. Maar lukt het jue, dan gaat het je wel veel opleveren!

Als laatste hoort bij iedere kwaliteit ook een allergie. Deze allergie is een eigenschap waar jij je echt aan kunt ergeren bij anderen. Erger jij je aan luie mensen? Dan is de kans groot dat jij als ijverig als kwaliteit hebt? Erger jij je aan die zelfingenomen blaaskaken? Grote kans dat jij bescheiden bent. Kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie vormen samen het kernkwadrant. Je kun er meer over lezen bij Daniel Ofman. En Patricia, die realiseert zich nu wat haar uitdaging is….Een mooie die haar vele gaat opleveren. Jij kunt er ook je voordeel mee doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *