Blog

Help, hoe kom ik over mijn ex?

Single coach Nicole gespreksonderwerpenDat het goed is om je afgesloten relatie een goede plek te geven, voordat je aan een nieuwe begint, weet iedereen. Maar hoe doe je zoiets, zeker als er dingen zijn die het lastig maken. In deze blog behandel ik de twee meest voorkomende oorzaken van het nog niet over je ex heen zijn.

 

Oorzaak 1: De relatie is opeens geklapt. Je hebt het niet aan zien komen. Je zit nog met veel vragen.
Oorzaak 2: De relatie heeft je uitgehold. Je bent over je grenzen heen gegaan. Je hebt veel zelfvertrouwen verloren.

Hoewel de oorzaken heel verschillend zijn, kun je de mensen die kampen met één van deze twee zaken, toch een gemene deler geven: Het ontbreekt je compleet aan zelfvertrouwen! En daar ligt hem ook de uitdaging, want zolang je zelfvertrouwen niet op orde is, loop je een verhoogd kans om nog een keer averij op te lopen, ook bij het online daten. Daarnaast verdienen deze relaties een evaluatie. Dit kan niet altijd met de ex-partner, maar het is goed om ook jouw aandeel in een kapotte relatie te zien.

‘Makkelijker gezegd dan gedaan aan je zelfvertrouwen werken!’ merkt Saskia op. Ze is recent gescheiden en is er vorig jaar zomer achter gekomen dat haar man al drie jaar een andere vrouw zag. ‘Ik vertrouw mijn instinct niet meer. Ik voelde wel dat het niet goed zat, maar verder waren er geen ernstige ruzies of zo!’ Ik kijk haar aan: ‘Hadden die dan wat toegevoegd in dat kader?’ ‘Nee, zegt ze. Eigenlijk voelde ik het dus wel, alleen ik kon het niet duiden!’. ‘Dus je voelde genoeg, alleen je hebt het niet bespreekbaar gemaakt! Dat is interessant, want waarom deed je dat niet?’ Saskia kijkt me aan: ‘ Ik was bang dat het over zou zijn! Dat is het nu alsnog! Een volgende keer bedenk ik dat ik niets te verliezen heb en zou ik het sneller bespreken!’

Dit soort inzichten zijn mooi en waardevol, want ze helpen je in toekomstige relaties om niet in de valkuil van eerder te trappen. Zelfs als er sprake was van vreemdgaan van je partner, kun jij zelf ook leren van hetgeen er is gebeurd. Heb je deze inzichten, ken je jouw eigen mechanismes, dan kom je er sterker uit.

Soms is het zelfvertrouwen ver te zoeken. Hoe bouw je dat dan weer op? Het krijgen van inzicht in wat jouw aandeel is geweest, helpt je niet alleen wat meer te begrijpen. Wanneer je je eigen aandeel ziet, kun je er ook wat van leren, én aan doen! Niet altijd heb je de gelegenheid om dit met de ex zelf te doen. Zoek in zo’n geval iemand op die niet te dicht bij je staat, die je onbevooroordeeld hierbij kan helpen.

Mocht je hierna nog steeds twijfelen aan jezelf, dan is een mooie manier om je zelfvertrouwen in de context van relaties te laten ontwikkelen, het bewust in verbinding staan met mensen die belangrijk voor je zijn. Wie zijn jouw vrienden én vriendinnen? Wat betekenen ze voor jou? En wat beteken jij voor hen? Heb het er eens over, tijdens een etentje of een leuke wandeling. Je gevoel van eigenwaarde groeit gegarandeerd.

En kijk tenslotte eens naar wat er wél goed gaat in je leven. Je relatie heeft weliswaar geen stand gehouden, maar welke dingen heb je de afgelopen tijd bereikt? En waar ben je nou echt trots op? Wanneer je iedere dag 5 minuten stilstaat bij deze zaken, weet ik zeker dat je over één maand een stuk zelfverzekerder naar jezelf kijkt. En dat is nodig, want alleen zo kun je succesvol online daten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *