Blog

Heftige discussies over online dating (gastblog)

Single coach Hans Gierkink schreef een gastblog voor ons. Hij vertelt over een discussie-avond over online dating.

“Twintig hoger opgeleide singles heftig in discussie over online dating. Het is een mooie vrijdagavond in juli. Wij zitten binnen, met een aantrekkelijk uitzicht op de Utrechtse gracht. De honger naar meer kennis over online daten is zo groot dat de singles graag in de iets te kleine zaal zitten.

Zorg dat je het klappen van de zweep kent
Volgens het CBS wordt online dating steeds belangrijker als manier om een partner te vinden. Vóór het jaar 2000 was het aantal stellen dat elkaar via online dating had ontmoet nog minder dan 1%. Bij de laatste cijfers is dit al 9%. Als je bij die 9% wilt horen, moet je wel het klappen van de zeep kennen. Uit de discussie bleek dat het niet vanzelf gaat.

Eén of meerdere foto’s?
De heftigste discussie ging over de foto’s bij je profiel. We kwamen er die avond al heel snel achter dat ook hoger opgeleiden bij de eerste selectie nauwelijks profielen lezen. Behalve als je op een site zit die je daartoe aanzet, zoals PARSHIP. Een goede foto van jezelf is dus extreem belangrijk. Maar kun je dan volstaan met één of twee goede foto’s? Of kun je beter laten zien wie je bent en hoe je leven eruit ziet door meerdere foto’s. Daar waren de meningen dus sterk over verdeeld. Ik kreeg de indruk dat bij een aantrekkelijke of gemiddeld uitziende vrouw één of twee goede foto’s voldoende waren om de mannen te laten reageren.

Als kerel liever meerdere foto’s plaatsen
Bij foto’s van mannen ligt dat toch weer anders. De aanwezige mannen bleken veel meer moeite te moeten doen om een date te krijgen dan de vrouwen. Daar werd ook flink over geklaagd. Ten aanzien van het nemen van initiatief is de wereld nog niet veel veranderd. Als man moet je jezelf dus extra goed profileren.

Meerdere foto’s die een goed beeld geven van de betreffende man werden door diverse vrouwen dan ook erg gewaardeerd. Ze zien toch liever in één oogopslag dat je van huisdieren en bergen houdt dan dat ze daarvoor je hele profiel moeten lezen. Ook al hebben ze vier tot zes jaar gestudeerd, foto’s kijken is toch veel leuker en gemakkelijker bij het zoeken in profielen.

Als man moet je flink aan de bak
Veel meer moeite doen als man betekent dus niet alleen meer mooie foto’s. De meeste vrouwen konden lekker bij hun mailbox gaan zitten wachten tot de verzoeken binnen kwamen. De mannen kregen maar sporadisch spontane reacties op hun profiel, behalve dan die ene die de looks van een fotomodel had. Heel oneerlijk vonden ze.

Het betekent dus dat dat je als man heel actief op profielen van anderen moet reageren. Anders gebeurt er niet zo veel. En omdat de meeste vrouwen, zeker de aantrekkelijke, zeiden dat ze veel reacties kregen, moet je het als man ook niet bij één of twee reacties per week laten. De mannen die er echt werk van maakten, hadden ook dan regelmatig dates.”

Wordt vervolgd…

Hans Gierkink is single coach bij www.singlecoaching.nl. Kijk voor meer tips en artikelen over het aangaan van relaties en daten via internet ook eens op deze site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *