Blog

Gastblog dating Gerda Crouset: Double Date

Gerda CrousetSoms ben je getuige van gesprekken die je eigenlijk niets aangaan. Je probeert niet te luisteren, maar wat je ook doet, je oren trekken zich weinig aan van de privacy van anderen en spitsen zich zelfs heel ongegeneerd om maar niets te hoeven missen van de conversatie tussen –soms wildvreemde- mensen. Het is iedereen weleens overkomen:  in de wachtkamer van de tandarts, in de drukke treincoupé, aan het aangrenzende tafeltje op het caféterras. Of, zoals het mij overkwam: in mijn eigen achtertuin die door een vette haag gescheiden wordt van die van de buren. Eerst had ik de neiging om op te staan uit mijn luie stoel en discreet het huis in te lopen, vervolgens kwam ik op het idee even flink mijn keel te schrapen, maar beide reacties leken me bij nader inzien buiten proportie, want is niet alles wat je in je eigen tuin komt aanwaaien toch ook een beetje van jou? In ieder geval werd ik stille getuige van een boeiende discussie tussen mijn buurvrouw en haar dertienjarige dochter. Geen huis-tuin-en-keuken-opmerkingen van een bezorgde moeder die haar dochter voor de zoveelste keer tot de orde roept, ook geen gezeur over eeuwig te laat thuiskomen of veel te vaak en veel te lang hangen voor het tv-scherm en de computer, nee, het ging over de ins en outs van het daten! Nu moet ik er even voor de duidelijkheid bij zeggen dat Kirsten, mijn buurvrouw, een aantrekkelijke, roodharige begin-veertiger is, gescheiden en actief op de datingmarkt (heeft ze me zelf op een feestje toevertrouwd). ‘Hoe kun je nou weten of zo’n vent van een foto in het echt ook cool is?’, hoorde ik dochter Noah vragen. ‘Misschien ga ík hem wel helemaal niet leuk vinden!’ Welke eigenschappen zocht haar moeder in een man en waarom was ze de laatste tijd zo goedgehumeurd?, wilde ze weten. Had dat iets te maken met die rode rozen op de salontafel? Was dat ‘onschuldige blommetje van een kennis’, zoals haar moeder het terloops genoemd had, afkomstig van een man van de datingsite? En waarom maakte die man haar vrolijker dan papa dat deed, toen hij nog gewoon thuis woonde? Ik hoorde hoe Kirsten de vragen van haar dochter probeerde weg te lachen en stelde me voor hoe ze met een snel handgebaar haar rode manen uit haar gezicht naar achteren streek, iets wat ze wel vaker deed als ze geëmotioneerd raakte.  

Het werd stil. Met spanning wachtte ik het verdere verloop van het gesprek af. Zou Kirsten gaan uitleggen dat er weinig te lachen viel met een echtgenoot en vader die er met zijn secretaresse vandoor ging? Zou ze toegeven dat dat blommetje niet zo onschuldig was als het leek en afkomstig van een hele spannende date? Of zou ze haar dochter vragen zich alsjeblieft met haar eigen zaken te bemoeien? Haar leven was immers al ingewikkeld genoeg als fulltime werkende moeder met puberend kind. Automatisch leunde ik wat opzij in de richting van de heg. En toen gebeurde het. Een flits, een klap, een scheur in het wolkendek, vanwaaruit een stortbui losbrak die een einde maakte aan mijn afluisterpraktijken.  Wat er daarna volgde tussen moeder en dochter zou zich achter gesloten tuindeuren afspelen en zou ík nooit te weten komen. 

Nog geen week later kwam ik Noah en Kirsten tegen in de stad. Ze liepen arm in arm, als twee opgewonden vriendinnen op weg naar een party. ‘Hebben jullie wat te vieren?’, vroeg ik. ‘Wij hebben vanavond een date’, reageerde Noah met een nuffig stemmetje. ‘Of eigenlijk, mama heeft een date, maar ik mag mee omdat mama anders de foute man kiest.’ Ze maakte een grimas naar haar moeder, die haar een speels duwtje tegen haar schouder gaf. ‘Noah heeft helemaal gelijk. En we moeten opschieten. Kom op! Hij zit vast op ons te wachten.’ Kirsten keek op haar horloge en nog voordat ik het wist, waren mijn buurtjes alweer giechelend verdwenen, mij met open mond achterlatend in de drukke winkelstraat. Aan deze vorm van daten had zelfs ík nog nooit gedacht!

Gerda Crouset leerde Hans kennen via PARSHIP. Over haar date-ervaringen schreef zij de roman ‘Date’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *