Blog

Eeuwige liefde? Glimlach!

SnoephartjesEén op de drie huwelijken in Nederland strandt. Om maar niet te spreken van de vele relaties die jaarlijks op de klippen lopen. Samen een stabiel en fijn leven opbouwen blijkt een behoorlijke opgave. Dus eeuwige liefde? Leuk concept voor zoetsappige liedjes en sentimentele gedichten, maar niet ‘voor het echie’. Zou je denken.

Lang en gelukkig
Niets is echter minder waar. Uit onderzoek van PARSHIP onder duizend singles en niet-singles tussen de 18 en 65 jaar blijkt dat bijna driekwart denkt dat er iemand op deze aardbol rondloopt waarmee ze gelukkig zullen leven ‘tot de dood ons scheidt’. Mannen en vrouwen gaan hierin gelijk op. Eenmaal gematcht, verliefd en in een happy relatie meent 89 procent de liefde van zijn leven te hebben gevonden.

Daling in geloof
Singles hebben alleen een iets minder rooskleurige kijk op de situatie. Dertig procent zegt al de liefde van zijn leven te hebben ontmoet, ondanks dat die geen stand hield. De ex als ware liefde dus! Daarnaast neemt volgens het onderzoek het geloof in eeuwigdurende liefde af naarmate de leeftijd vordert. Waar van de singles tot 40 jaar nog 78 procent gelooft in die ene persoon voor altijd, zakt het percentage bij de 40- tot 49-jarigen naar 65 procent en bij de vrijgezelle 50-plussers naar 59 procent. Een aardige daling, maar nog steeds aanzienlijke getallen.

Hersenscans
De positievelingen hebben het gelijk aan hun kant. Want Amerikaanse wetenschappers hebben even terug aan de hand van hersenscans aangetoond dat echt liefde eeuwig duurt. Uit het onderzoek bleek dat stellen die meer dan twintig jaar getrouwd zijn, hetzelfde soort geluksgevoel ervaren als verliefde koppels. Vooral het gedeelte in de hersenen dat het gelukshormoon dopamine produceert, was bij de onderzocht stellen heel actief. De hersenactiviteit van oudere en jongere koppels was overigens niet helemaal gelijk. Bij pasverliefden zijn de hersendelen actief die met obsessie en angst worden geassocieerd; bij de ouderen juist met kalmte en onderdrukking van pijn. ‘Het verschil bij een langere relatie is dat obsessie en angst plaatsmaken voor kalmte’, aldus de onderzoekers.

Positieve signalen
De vraag of de liefde tussen u en uw partner voor eeuwig kan duren, hangt vooral samen met de manier waarop u met elkaar omgaat. Het onderzoek liet namelijk eveneens zien dat stellen die lang samen zijn makkelijker met elkaar kunnen communiceren. Een prettige toon van de stem, een glimlach, liefdevolle gebaren en grapjes horen tot positieve, liefdevolle communicatie. Met de ogen rollen, kritiek uiten en de spot drijven zijn negatieve signalen. Volgens de onderzoekers heeft u grote kans op eeuwigdurende liefde als u vijf keer zoveel positieve signalen stuurt dan negatieve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *