Blog

Een Superrelatie, wie wil dat nou niet?

Gastblog van David de Kock en Arjan Vergeer

Nieuwe liefdeAl jaren houdt deze vraag ons bezig: waarom zijn sommige relaties werkelijk geweldig, maar de meeste niet? En omdat we het antwoord niet zomaar ergens konden vinden zijn we het gaan uitzoeken. Binnenkort verschijnt ons nieuwste boek over dit onderwerp met als titel: De Superrelatie.

Maar wat is eigenlijk een superrelatie? Goeie vraag…

We vragen regelmatig aan mensen hun superrelatie te omschrijven en als antwoord krijgen we dan zoiets als “een knappe, geïnteresseerde man met humor” of “een stoere vrouw met gevoel voor avontuur en een mooie glimlach”. Dat bedoelen we niet. Met ‘relatie’ bedoelen we datgene wat er is tussen jou en de ander. Hoe wil je dat jullie met elkaar omgaan? Hoe voel je je daarbij? Wat doe je wel en niet samen?

We ontdekten dat je grofweg liefdesrelaties kunt indelen op vijf niveaus.

Een: Liefde bestaat niet
Er zijn mensen die geloven dat ware liefde helemaal niet bestaat. Ze
beschouwen het als een toneelstukje waarin eigenlijk hele andere belangen spelen, zoals status of geld. Toch hebben deze mensen relaties, maar of ze ook gelukkig zijn?

Twee: Liefde bestaat niet voor mij
Een grotere groep mensen is er wel degelijk van overtuigd dat liefde bestaat en dat het ook mogelijk is om goede en fijne relaties te hebben – alleen niet voor hen. Ze zijn gaan geloven in hun eigen verhaal dat niemand ze wil en niemand op ze zit te wachten. En ook deze mensen hebben relaties, maar je kan je voorstellen dat ze vooral partners aantrekken die hetzelfde geloven. Daar komen over het algemeen geen fijne relaties van.

Drie: Scheve liefde
Verreweg de grootste groep mensen heeft een relatie als deze: een scheve liefde, waarin de ene partner duidelijk meer van de ander houdt dan andersom. Misschien herken je dit: je kunt je bijna niet voorstellen dat de ander van jou houdt. Wie ben jij om liefde te krijgen? Je loopt op je tenen om de ander tevreden te houden, zet het geluk van je partner altijd op de eerste plaats en vindt het moeilijk om er tegen in te gaan of ruzie te maken. Je bent als de dood dat de ander vertrekt.

Of misschien herken je wel dit: als je heel eerlijk bent, vind je dat de ander zich maar gelukkig mag prijzen met jou. Je hebt hem of haar tenslotte echt niet nodig en jouw leven is bovendien veel leuker. Het zou fijn zijn als hij of zij zich een beetje gedraagt bij je vrienden. Je weet het immers maar nooit. Gelukkig ben jij degene die alles bepaalt thuis, van de inrichting tot de vakantiebestemmingen. Dan weet je tenminste zeker dat het goed komt.

In bijna de helft van de liefdesrelaties kijken de geliefden elkaar niet helemaal recht in de ogen: er is een stille hiërarchie tussen jullie en jullie weten het allebei. Herkenbaar?

Vier: Wij zijn liefde
Bij een kwart van de relaties is het gelukkig heel erg fijn. Ze zijn erg op elkaar gericht en op hun gezin en er is ontzettend veel liefde en plezier. Beide partners zijn gelijkwaardig. Er is aandacht voor elkaar, zekerheid en vertrouwen.

Vijf: De Superrelatie: Alles is liefde
Voor slechts een heel klein deel van de stellen is het nog mooier: ze hebben een superrelatie. Ze weten dat ze in totale onafhankelijkheid met elkaar verbonden kunnen zijn. Ze hebben de ander niet nodig voor hun eigen geluk. De ander is geen opvulling in hun leven, maar een aanvulling.

Herken je waar jouw relaties zich afspeelden?

Het beste moment om met een superrelatie te beginnen was misschien twintig jaar geleden, maar het op één na beste moment is toch echt: vandaag. En juist omdat je nog geen relatie hebt is dit helemaal een uitgelezen kans! Want, zoals met alles, begint een superrelatie met het verlangen er naar. Als je kiest voor middelmaat, krijg je in het beste geval middelmaat. Als je kiest voor een superrelatie, weet je nu wat je te doen hebt.

 

Kijk op desuperrelatie.nl voor meer info, tips & video’s.

David de Kock en Arjan Vergeer,

Gastbloggers van Parship.nl
Auteurs van ‘De Superrelatie’ en ‘365 Dagen Succesvol’

De Superrelatie verschijnt 24 mei 2013 en is verkrijgbaar in alle boekhandels.
Uitgegeven bij Unieboek Het Spectrum, Houten – Antwerpen.

David de Kock & Arjan Vergeer werken al jaren samen en vonden hun passie in het schrijven van boeken en het geven van seminars over gelukkig en succesvol leven. Hun seminars werden door duizenden mensen bezocht en hun eerste boek 365 Dagen Succesvol is nog steeds een enorme bestseller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *