Blog

Double Happiness: (online) Daten in China

Single coach Nicole gespreksonderwerpenOnlangs zag ik een interessante documentaire over daten én relaties in China. Ook in China kampt men met een overschot aan hoogopgeleide vrouwen. Dat is op zich best vreemd, want juist vanwege het éénkind-beleid van de afgelopen decennia, kende China een behoorlijk mannenoverschot. Maar omdat mannen in China de voorkeur geven aan een gedienstige vrouw en niet houden van een vrouw die slimmer is dan zij, gebeurt er iets typisch: zij kiezen voor lager opgeleide vrouwen. Hierdoor blijft er dus een grote groep slimme hoogopgeleide vrouwen over, samen met een groep laag opgeleide mannen.

Dit fenomeen kennen wij ook natuurlijk in Nederland. Alleen gaat men er in China iets anders mee om. Online daten lijkt not done. Wel worden er contactadvertenties door ouders van vrijgezelle kinderen opgehangen op grote hekken langs de over van de rivier de Yangtze; is een soort marktplaats van vrijgezellen. Op de advertenties die aan deze hekken worden gehangen, staat wat de vrijgezel in kwestie te bieden heeft en waar hij of zij naar op zoek is. Ook lopen er op de markt matchmakers rond die hun geld verdienen aan het koppelen van deze papieren profielen. Ouders maken foto’s van profielen die ze aanspreken en benaderen soms de vrijgezel in kwestie voor hun kind, vaak ook weer via de ouder.

De documentairemaker praat met een jonge vrijgezelle vrouw die nog bij haar moeder woont. Haar moeder heeft zich over haar lopen beklagen. Ze werkt alleen maar, heeft al vier profielen die ze haar heeft aangereikt, afgewezen. Ondertussen loopt de single in kwestie wat te typen op haar mobielen telefoon. ‘Wat belangrijk is voor mijn moeder, is niet belangrijk voor mij! Daarom wil ik de mannen in kwestie ook niet ontmoeten! Het gaat toch niets worden!’ De moeder schudt haar hoofd vol onbegrip. Als ze zo doorgaat, zal ze nooit een partner vinden en een gezin kunnen stichten! ‘Maar dat is ook niet belangrijk voor mij mama. Ik vind mijn werk belangrijk en vind het belangrijk om uit te kunnen gaan!’ verweert de vrijgezelle vrouw zich terwijl ze weer doorgaat met het typen op haar mobiele telefoon.

Ook in Nederland is er een groot verschil in hoe we naar relaties kijken. Aan de ene kant zien we dat het hebben en houden van langdurige relaties en het opbouwen van een gezinsleven steeds minder vanzelfsprekend is. Toch blijven er genoeg ouders zich oprecht zorgen maken over het ontbreken van een partner en het uitzicht op een gezinsleven in het leven van hun kinderen.

Wat ik wel opvallend vind aan de Chinese singles in vergelijking tot veel Nederlandse singles, is dat wanneer ze niet tevreden zijn met hun leven, ze echt aan de slag gaan. Ze wenden zich tot zelf uitgeroepen datingcoaches die je in de documentaire op een weinig professionele manier mensen ziet begeleiden. Maar het mooie is, dat de begeleide singles hierna wel succes boeken, tot verbazing van de documentaire maker. Daar zouden we in Nederland nog eens een voorbeeld aan kunnen nemen!

Interesse? Klik op deze link om de documentaire te bekijken:
http://www.npo.nl/langs-de-oevers-van-de-yangtze/14-02-2016/VPWON_1232736

Voor een vergelijking van Nederlandse datingsites kijk eens op DatingsiteXL.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *