Blog

Dating onderzoek: Kunst is liefde, liefde is kunst

Een landschap, een stilleven, abstracte kunst, of een portret: op het moment dat u een kunstwerk mooi vindt, wordt er in uw hersenen een deel geactiveerd dat gerelateerd is aan genot. Uw bloedstroom verhoogt, ‘net zoals wanneer u kijkt naar iemand van wie u houdt’, aldus recent onderzoek van de Universiteit van Londen.

Hersenscans
Voor het onderzoek ondergingen proefpersonen hersenscans terwijl ze dertig schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien kregen. Wanneer ze keken naar schilderijen die ze zelf het meest bewonderden, verhoogde de bloedstroom tot wel 10 procent. Dat is evenveel als in het geval iemand naar zijn geliefde kijkt, volgens de onderzoekers. Op schilderijen van John Constables, Ingres en Guido Reni reageerden de proefpersonen het heftigst. Op Hieronymus Bosch, Honoré Daumier en Quinten Massijs de Jongere reageerden ze minder.

Samen kunst kijken
Kijken naar kunst kan volgens de onderzoekers een mens even gelukkig maken als een geliefde in de ogen staren. De vraag is wat er gebeurt als u samen met uw geliefde of potentiële partner van mooie kunst zou genieten. Totale euforie? De wetenschappers hebben dit niet onderzocht, maar misschien is het een tip om ermee te experimenteren. We horen dan natuurlijk graag uw bevindingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *