Blog

Daten als single ouder

daten als single ouderEen van de meest lastige zaken voor een single ouder die weer gaat daten is het uitleggen waarom je een alleenstaande vader of moeder bent. Hoe vertel je over lastige, of soms ronduit pijnlijke zaken als een scheiding? En vooral wannéér vertel je het? En hoe blijf je bij zelf? Want niets zo killing voor een leuke date als een gesprekspartner die alleen maar over de kinderen praat. Ellen van 40andperfect.nl schreef weer een gastblogje! Lees snel verder.

Daten als alleenstaande ouder kent de nodige valkuilen. Zeker wanneer je weer toe bent aan een serieuze relatie. Als je date verloopt via een goede datingsite dan kun je erop vertouwen dat je via het profiel en de eerste contacten al op de hoogte bent of je date kinderen heeft of niet, en omgekeerd, dat jij kenbaar hebt gemaakt dat je een single moeder of vader bent. Het is duidelijk dat je bij het opnieuw aangaan van een serieuze relatie de kinderen een belangrijke plaats innemen bij het maken van keuzes. Maar ga vooral niet te werk alsof daten een speurtocht is naar de ideale stiefouder. Je bent er zelf ook nog. Serieus de mogelijkheden afwegen is prima, maar daten is ook een moment waarop je een aantrekkelijke man of vrouw kunt zijn zonder de rol die je hebt als vader of moeder.

De eerste date (s)
Mocht tijdens het gesprek het onderwerp ‘exen’, ‘scheiding’ en ‘kinderen’ toch te veel op tafel komen, spreek je date er dan gerust op aan. “Zullen we deze onderwerpen bewaren voor een ander moment, en deze avond in het teken stellen van een nieuwe ontmoeting” klinkt een stuk sexier dan: “Ja, jeetje, mijn ex deed ook altijd zo moeilijk”. Betrap je jezelf op het aansnijden van het onderwerp dan kun je jezelf terugfluiten met: “Sorry, ik merk dat ik een onderwerp aansnijd waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb.” En stel een vraag aan je date die van andere orde is.

Hoe vertel ik dan over mijn verleden?
Wanneer je iemand hebt ontmoet die je vaker zou willen zien dan is het een goed idee om twee soorten afspraken te introduceren; dates waarbij het draait om jullie als persoon, en dates waarbij het gaat om de rol als ouder. Zo maak je een mooie scheiding tussen romantische dates en dates waarbij toch een keer zaken besproken moeten worden. Voelen jullie de behoefte om te praten over een vorige relatie en/of de kinderen, dan zou je dit kunnen doen in een andere setting dan de romantische dates. Bewaar bijvoorbeeld etentjes en bioscoopbezoek voor jullie zelf en bespreek tijdens een standwandeling of een avondje thuis de onvermijdelijke zaken. Het geeft helderheid over de verwachtingen, en beiden kanten van jezelf (en je date) komen aan bod. Bovendien heeft het nog een leuk voordeel: Als het écht serieus wordt tussen jullie en jullie van begin af aan romantische dates gescheiden hebben gehouden van de rest, dan is de kans groot dat dit proeft naar meer. Romantische dates die plaats moeten maken voor gezinsuitjes zijn een valkuil, maar sluipen er o zo makkelijk in als de hectiek van alle dag de kriebels in je buik weer overnemen.

Een gedachte over “Daten als single ouder

  1. Susana

    Daten als single moeder (of vader) is niet makkelijk. Maar als je gelijkgestemden ontmoet is wel vaak raak. Een single moeder heeft vaak dezelfde ervaringen als single vaders. Het is dus heel goed als deze twee elkaar opzoeken via de datingsite!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *