Blog

Afwijzing, het risico van online daten!

Single coach Nicole gespreksonderwerpenGa je online daten, dan loop je het risico op een afwijzing. In deze blog leer je wat je met afwijzing kunt doen tijdens het online contact maken én bij life ontmoetingen. Overigens geldt voor afwijzing dat er twee kanten zijn: je kunt iemand anders afwijzen of je kunt afgewezen worden. Beiden neemt onze singlecoach Nicole voor de volledigheid mee.

 

Niet mijn type
Stel je krijgt een reactie op je profiel van iemand die echt je type niet is. Wat zeg je dan?  Mijn tip is om dit terug te geven, zonder onnodig persoonlijk te worden. Mail bijvoorbeeld: ‘Ik zie in je profiel minder aanknopingspunten. Dank voor je interesse!’  of  ‘Voor mij is reisafstand belangrijk. Ik zie dat je aan de andere kant van het land woont. Dat is te ver voor mij!’  Te vaak zie ik dat mensen helemaal niet reageren, waardoor de ander zijn of haar conclusie maar moet trekken. Wat mij betreft heeft een nette afwijzing echt de voorkeur.  Word je afgewezen, bedenk je dan dat een afwijzing minstens zoveel over degene die je afwijst zegt als over jou.

Na een eerste ontmoeting
Stel je ontmoet iemand voor het eerst  en tijdens het contact ervaar je iets waardoor je zeker weet dat het niets tussen jullie wordt. Dan is het verstandig om dit aan het eind van zo’n date te laten weten. Hoe je dat doet? Maak het niet onnodig persoonlijk en maak het ook niet groter dan het is.  Benoem het feit dat je geen klik ervaart en verbindt er al of niet een consequentie aan: ‘Ik vind je aardig, maar ik merk dat dat de klik die voor mij nodig is om door te gaan, ontbreekt. Ik wil je wel graag bedanken voor je tijd!’  Stel dat je na afloop nou geen idee hebt hoe de ander de afspraak heeft ervaren en jij bent wel benieuwd of er een nieuwe afspraak inzit. Vraag dan om feedback. Je kunt namelijk niet altijd aan iemand zien of hij of zij het een leuke afspraak vond. Zeker bij introverte mensen of mensen met zenuwen, kun je zo onbedoeld de verkeerde conclusies trekken.

Hoe wijs ik af op kleding, nare geurtjes, telefoon- of alcohol gebruik?
Moet je specifiek worden als je de klik niet voelt om één van bovenstaande redenen, of volstaat het om daar wat algemener over te blijven. Allereerst heeft niet ieder het lef om dit soort zeer specifieke en vaak ook wat delicate zaken te benoemen als reden voor afwijzing.  Ook moet je erop letten dat je  het doet met de intentie dat de ander er beter van wordt. Als je dat niet kunt opbrengen, kun je beter voor de minder specifieke opmerking gaan. Maar mocht je het op kunnen brengen, probeer het als het even kan dan toch te benoemen, ook al baat het niet meer voor jou: ‘Ik vind het echt lastig om het te zeggen, maar ik ervaar dat je erg naar zweet ruikt en dat ik daar moeite mee heb. Of: ’De afgelopen paar uur heb ik je elke vijf minuten op je telefoon zien kijken. Dat gaf mij de indruk dat je dat belangrijker vond dan mijn gezelschap. Ik heb daarom niet zo’n behoefte aan een volgende afspraak’.  Krijg je te maken met een dergelijke afwijzing, bedenk je dan goed dat iemand het echt zegt met de beste intenties, ook al doet zo’n afwijzing pijn. Dat het er soms wat minder prettig uitkomt, heeft vaak te maken met de zenuwen. Dit soort afwijzingen kosten beide partijen doorgaans grote moeite.

Moet je leren van afwijzing?
Dat ligt helemaal aan jou, maar zeker als iemand heel specifiek is en het was niet je intentie om de ander hiermee reden te geven voor afwijzing, is het de moeite waard om te kijken wat je eraan kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *